PrintCut, printad transferfolie

PrintCut är en maskin som både printar och skär, det är en printer och skärplotter i samma maskin. För tryck på textil så finns det speciella folier som man först printar på och sedan värmer på plagget med hjälp av värmepress. Vi brukade använda oss av printad transfer vid t.ex. tryck av motiv med många olika färger och toningar som t.ex. foton men har gått över till DTF-transfers då det ger tunnare tryck med möjlighet till fler detaljer.

Om det är enklare logos med många färger kan man lägga in skärlinjer men för att det ska bli bra måste motivet ha tydliga konturer, om man vill ha ett motiv som tonar ut mot tröjans egen färg är det väldigt svårt att åstadkomma med printad transfer, då är DTG - direktskrivare ett bättre val. Även om man printar en svart bakgrund så kommer den att skilja sig från t.ex. en svart t-shirt.

En printcutter kan dock printa på en mängd olika material och vi har möjlighet att göra storformatsutskrifter för t.ex. banderoller, rollups, canvasfoto, fototavlor och dekaler. Speciellt dekaler blir väldigt bra då det går att få konturskurna dekaler med obegränsat antal färger även vid små upplagor vilket inte blir samma sak med DTF.

Fördelar med PrintCut

+ Snabbt

+ Billigt vid små upplagor

+ Hållbart, är töjbar till viss gräns

+ Obegränsat antal färger, CMYK

Nackdelar med PrintCut

- Blir inte särskilt mycket billigare vid stora upplagor

- Arbetskrävande vid mycket text och små detaljer

- Inte lika starka färger som skuren folie

Tid: Normalt inom några dagar

Pris: Billig vid små upplaga, dyr vid stor

Kvalitet: Sitter länge på plagget, färgerna blir dock inte lika starka som skuren folie

Motiv: Obegränsat med färger men kräver tydliga konturer

Original: Valfritt, men ska det konturskäras bör det vara sparat i vektorformat. Vi kan lägga konturlinje mot en mindre extra kostnad.